Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IBK Tygriket 99 A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
IBK Tygriket 99
Innebandy
A-lag Herrar

Match

IBF Göteborg

5 - 3
Torpahallen
28 november 2009
14:30

IBK Tygriket 99

Referat

Referat: IBF Göteborg - IBK Tygriket 99

Låt oss i nederlagets bittra stundom ägna oss åt lite folkbildning för att få ett något mera upplyftande och kanske rentav nyktrare (eller?) perspektiv på tillvaron.

Innebandy är en komplex idrott som på sätt och vis utvecklas utifrån de förutsättningar som dess utövare bär med sig. Man skulle med andra ord kunna lika innebandy vid andra mänskliga fenomen som är i ständig evolution.

Vilket osökt för oss in på dagens ämne som är språk och dess karaktäristiska särarter. Som alla vet är språk ett utvecklat system för kommunikation som används av alla människor på vårt klot oavsett förutsättningar. Barn lär sig exempelvis använda sitt språk lika naturligt som de lär sig att gå. Språkets medium kan vara antingen det talade språket, teckenspråk eller skrift, som alla tre i princip är likvärdiga bärare av språklig kommunikation. För att inte krångla till det hela utelämnar vi kroppsspråket då det i detta fall säkerligen bara ställer till det för alla som nu sitter med uppslagsboken framför näsan för att försöka förstå vad fan det står i matchreferatet.

Förutom att vara ett redskap för kommunikation, är språket också ett redskap för tänkande. Med hjälp av det mänskliga språket representeras tankar, konkreta föremål och abstrakta begrepp såväl som handlingar och idéer. Men då andelen tänkare som besöker denna sidan får anses som likvärdigt med noll ägnar vi inte mer tid åt detta.

Istället skall vi ägna oss åt en mycket intressant del av språket, nämligen idiom. Ordet idiom är icke att förväxla med ordet idiot även om bokstavskombinationen i de båda orden är skrämmande lika. Ämnet idioti har redan behandlats så många gånger tidigare och lär förmodligen göra så även framledes. Idiom däremot betyder språklig egenskap, variant, dialekt, eller särart. Ordet kan också åsyfta ett idiomatiskt uttryck, det vill säga ett talesätt eller en fast fras som ingår i en språkvariant. Därmed börjar vi närma oss pudelns kärna.

För såväl talesätt som de besläktade ordspråken anses i allmänhet som en indikation på att vederbörande har en hög allmänbildningsnivå och bra kunskaper i det aktuella språket och landets kultur. Vid detta laget är det fullt förståeligt om ett stort frågetecken frammanas för din inre syn då ingendera av detta får anses som signifikativt för såväl Tygriket som dess medlemmar. Men håll ut min vän, bildning kräver sin tid.

Kort och gott. Om IBK Tygrikets herrlag vore ett språk skulle dess idiom vara de olika individerna som med sina särarter ger laget dess karaktär. Man skulle med hjälp av dessa idiom kunna beskriva såväl de olika karaktärerna som lagets spelmässiga bedrifter. För att klargöra detta resonemang följer här några exempel som förhoppningsvis får polletten att trilla ner.

Ankdamm -- Uttryck för en grupp människor i en organisation där alla känner alla och där rationellt beslutsfattande hämmas p.g.a. lojaliteter och/eller konflikter inom gruppen. (Kanske en tränare hade underlättat)

Av samma skrot och korn -- Vara av samma dåliga kvalité. (Behöver ej vara i negativ bemärkelse)

Bakom flötet -- Obegåvad eller ointelligent person. (Ingen nämnd, ingen glömd)

Bida sin tid -- Tåligt avvakta med att göra något planerat till ett mer gynnsamt tillfälle. (En filosofi som definitivt är gångbar i Tygriket)

Bita i det sura äpplet -- Ta de negativa konsekvenserna av en handling. (Har väl hänt)

Bita i gräset. -- Förlora (Förklaring överflödig)

Det har gått troll i något -- Ett pågående skede som störs av någon/något som inte enbart kan bero på slumpen. (Läs målskytte)

Det hänger på ett hår -- En småsak kan avgöra hur något ska sluta. (Överlåter förklaring till Hia om Biffen tillåter)

Det man inte har i huvudet får man ha i benen -- Påpekande att planering lönar sig. (Jo tack, vi vet)

Ett slag i luften -- Ett misslyckat försök. (Försöka duger)

Falla på eget grepp -- Misslyckas med en plan man har gjort upp, på grund av egna misstag. (Även det har väl hänt ett otal gånger under hösten)

Få något om bakfoten -- Att totalt ha missuppfattat något. (Därav Terrys problem med sina fötter)

Få på pälsen -- Få stryk. Lida ett nederlag som kan medföra en bestående skada, dock ej fysisk. (Östra, Barnarp, Vänersborg, Lerum, Stenungsund, Göteborg... Förhoppningsvis stannar listan där)

Född i farstun -- En obegåvad, tafatt eller ointelligent person. (Kommentar överflödig)

För fulla muggar -- Med väldig fart. (Muggen full i väldig fart. Har det hänt?)

Förena nytta med nöje -- Påpekande att det inte är fel om nyttan kan förenas med nöje. (På den punkten sviker aldrig Tygriket)

Ge järnet -- Anstränga sig till det yttersta, ge sin fulla kapacitet. (Även här ett passande uttryck i dubbel bemärkelse)

Ha en skruv lös -- Vara rätt korkad, vansinnig eller dum. (Insert name)

Ha millimetrarna på sin sida -- Att vinna något med knapp marginal. (Får vi hoppas på)

Ha tomtar på loftet -- Att vara avvikande eller tokig. (Bor tomten i Svenljunga?)

Ha vind i seglen -- Att för tillfället vara i en period av framgångar. (Önsketänkande)

Hissen går inte hela vägen upp -- Ett uttryck när nån inte förstår eller klassas som dum (Hissen går inte hela vägen till Svenljunga heller)

Hålla fanan högt -- Fortsätta hålla högsta kvalité i någon verksamhet och inte falla för frestelsen att börja småslarva. (Alltid)

Ingen dans på rosor -- Ingen lätt uppgift. (Men utmanande)

Inte gråta över spilld mjölk -- Att inte beklaga sig över en olycka som redan inträffat och som inte går att göra något åt. (Blicken framåt)

Mota Olle i grind -- Att ta itu med problem innan de växt sig alltför stora. (Olle är och förblir liten)

Mycket snack och lite verkstad -- Omdöme om någon som pratar mer än han eller hon får gjort. (Fritt fram för egna tolkningar)

Må det bära eller brista -- Chansa i ett avgörande skede då något måste ske. (Icke att föredra men det har hänt allt för ofta på sistone)

Som att se färg torka -- Något mycket tråkigt, till exempel en arbetsuppgift, eller något kulturellt, eller spelstil inom idrott. (Om det är blå-svart randigt kan det tråkiga vara fantastiskt underhållande)

Som ett skepp utan roder -- Något i ett större sammanhang hanteras utan ordentlig styrning av verksamheten. (Något i den stilen ja)

Spotta i nävarna -- Ta i, ta nya tag. (Självklart)

Sätta käppar i hjulet -- Att förhindra eller försvåra något, ofta avsiktligt. (Man måste ju utnyttja det man är bra på)

Ta sig själv i kragen -- Rycka upp sig och ta tag i sina problem i stället för att tryckas ner av dem. (Absolut)

Tala med bönder på bönders vis och med de lärde på latin -- Uttryck för att anpassa sitt budskap efter mottagarens förutsättningar att förstå vad man talar om. (Latin lär aldrig bli gångbart i Tygrikets omklädningsrum med andra ord)

Vara herre i sitt eget hus -- Vara den som bestämmer i sitt eget hus. (Ladan)

Vara på lyran -- Vara onykter. (Vad har detta uttryck med Tygriket att göra?)

Vädra morgonluft -- Se möjligheter, dra nytta av en situation ofta med ett negativt resultat för andra. (Det tar vi fasta på)

Ända in i kaklet -- Hela vägen fram, ända tills man nått målet. Hämtat från simsporten. (Tänkvärt)

Hjärtat på rätt ställe -- Att vara god, medmänsklig. (Talande uttryck för den moral som laget besitter)

Kanske har du blivit lite klokare nu min vän. Om inte är du välkommen att träna med jämlikar i Tygrikets herrlag. Måndagar 19.00 och onsdagar 19.30.

Till sist...
Det är ingen ko på isen, så länge rumpan är i land -- Ingen orsak att oroa sig.
(Tygriket reser sig alltid gott folk)

Matchfakta:
IBF Göteborg - IBK Tygriket 99 5-3 (3-1, 0-2, 2-0)

1-0
2-0
3-0
3-1 Mikael Laurén (Björn Andersson)
3-2 Mikael Laurén
3-3 Peter Kristensson (Björn Andersson)
4-3
5-3
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A Utv P
Björn Andersson 1 0 2 0 2
Peter Kristensson 1 1 0 0 1
Andreas Ljunggren 1 0 0 0 0
Daniel Gripestam 1 0 0 2 0
Fredrik Johansson 1 0 0 0 0
Jesper Sunnerås 1 0 0 0 0
Kristoffer Arvidsson 1 0 0 0 0
Viktor Nyden 1 0 0 0 0
M Spelade matcher G Mål A Assist Utv Utvisningsminuter P Poäng

Andra möten i serien

lör 6 mar 2010, 16:00 IBK Tygriket 99 - IBF Göteborg 5 - 6